Work
Rowan van As

Taxi, at Prospects, Art Rotterdam

Met zijn New York Taxi waant Rowan van As (1991) zich in zijn eigen cultfilm. Het model van de iconische yellow Checker Marathon bouwde hij een op een na van draadstaal waardoor de auto er uit ziet als een driedimensionale tekening. Voor Prospects werkte hij maandenlang verder aan de volgende fase en bekleedde het frame met aluminium platen. Het resultaat is een eigenhandig in elkaar geknutselde auto die toch volledig functioneert.

Het is een typisch werk voor het oeuvre van Van As dat vaak ontstaat in de publieke ruimte waarin performance en sculptuur samen komen. Daarbij verraden de werken een primitief soort interactiviteit. Soms kun je ze openklappen, maken ze geluid, of zoals in dit geval, rijdt het. Ze lijken functioneel, maar in feite heeft de fantasie de overhand. Vaak is het werk gerelateerd aan New York, gevoed door een interesse in de geschiedenis van die stad en de verbintenis met Nederland.

Het bouwen van de taxi werd door Van As als een repetitieve bezigheid ervaren, stukje voor stukje met veel geduld, waarbij hij vrijwel non stop naar de plaat It’s your world (1976) van Gil-Scott Heron en Brian Jackson luisterde. Tijdens het werken verbeeldde hij zich in zijn eigen taxi door New York te rijden. De muziek vormde de inspiratie om vol te houden.

Tijdens art Rotterdam zal Van As rondom zijn buiten geparkeerde taxi een sfeer creëren aansluitend bij de thematiek die hem tijdens het bouwen bezighield.

opnames art talkshow Stampa, tijdens Prospects 2021